Waalstrandborrel: buren denken mee over eigen energie

Op een warme zomeravond, eind augustus 2022, kwamen een aantal nieuwe inwoners van het Hart van de Waalsprong bij elkaar op het Waalstrand in Lent. Tegen het decor van de ondergaande zon gingen zij met elkaar gesprek over de kansen van een eigen energievoorziening van en voor de wijk.

De grote vraag van de avond was: hoe zorgen we dat de energie, die wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak van het parkeerhuis Bliek, middenin de wijk, bij ons thuis komt? Wat is een gunstig aanbod, om de elektriciteit van het zonnedak bij inwoners thuis te brengen?

In handen van de buurt

Pim de Ridder van Wiek-II legde de mogelijkheden uit. Wiek-II is een duurzame energieontwikkelaar uit Nijmegen en eigenaar van het zonnedak. Nog wel, want als het aan het bedrijf ligt, komen de zonnepanelen op termijn in handen van de mensen uit de buurt. Als ze dat willen natuurlijk. Dat kan bijvoorbeeld via een wijkcoöperatie waar wijkbewoners lid van kunnen worden. De aanwezige buurtbewoners vinden het een mooi idee om daarover later samen verder na te denken. Eerste prioriteit heeft nu de inrichting van het nieuwe huis.

Flexibele of vaste prijs

Onderwerp van gesprek was ook de afname van elektriciteit van het zonnedak via het – nog op te richten coöperatieve energiebedrijf – Buren van Bliek. Wil je volledige flexibiliteit als het gaat om je energierekening, of heb je liever een rekening met een – gedeeltelijk – vast tarief, was een vraag die voorlag. De nieuwe buren waren het vrijwel unaniem eens dat een vaste prijs voor energie, in deze tijd met sterk stijgende energieprijzen, de beste optie is. Met deze boodschap gingen de mensen van Wiek-II naar huis. De inbreng is gebruikt om een aanbod voor een energiecontract te maken, dat past bij de mensen in de wijk. Het aanbod kun je hier bekijken.


Reactie plaatsen

Velden met * zijn verplicht.