Thema's
Hoe kan ik meedoen met Buren van Bliek?
Stap 1 – Energiecontract met Buren van Bliek
De eerste stap is de afname van elektriciteit. Dat kan vanaf 1 januari 2023, door een elektriciteitscontract met Buren van Bliek te sluiten. De stroom wekken we op met 1200 zonnepalen op het dak van het parkeerhuis. Op dagen dat de zon niet schijnt, of als meer stroom nodig is, kopen we dit in via andere lokale duurzame bronnen. Zo zijn gebruikers altijd verzekerd van lokaal opgewekte, duurzame elektriciteit in hun huizen en bedrijven.
Voor de stroom van het zonnedak betaal je een vaste prijs, de energiemarkt bepaalt de rest van de prijs. Buren van Bliek werkt samen met energiebedrijf Hezelaer Energy. Dit bedrijf heeft de vergunningen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die nodig zijn om stroom te leveren. Daaronder vallen ook dagelijkse werkzaamheden als administratie, facturatie en het bemannen van de storingsdienst en helpdesk. Voor Buren van Bliek is de afspraak dat Hezelaer Energy extra energie voor de wijk levert, op momenten dat het zonnedak op het parkeerhuis onvoldoende elektriciteit opwekt om aan de vraag te voldoen.
In de loop van 2023 wordt een buurtbatterij in de wijk geplaatst. Hier kan op zonnige dagen het teveel aan energie worden opgeslagen. Buren van Bliek bekostigt de batterij en brengt dit onder in de coöperatieve onderneming. De investering in de batterij en het huren van de plek waar deze komt te staan maakt deel uit van de businesscase van Buren van Bliek. De batterij gaat daardoor niet leiden tot een verhoging van de stroomprijs. We hebben een ontwerp met een batterij van 850 kWh. Hoe meer energie we van het dak kunnen gebruiken hoe stabieler de prijs wordt, omdat voor dit deel een vaste prijs geldt.
Stap 2 – Samen eigenaar van Buren van Bliek
Buurtgenoten kunnen samen eigenaar worden van het zonnedak. Dat is nu nog eigendom van ontwikkelaar Wiek-II. Eigenaar worden kan door samen in het zonnedak te investeren. Als eigenaar bepaal je samen de prijs voor de (zonne)stroom en ben je onafhankelijk van de grote energiebedrijven. Dat dit werkt blijkt wel uit het grote aantal energie-initiatieven die al in Nederland bestaan. Op de landelijke website hieropgewekt.nl vind je hierover veel informatie. Hoe dit eigenaarschap vorm krijgt regelen we binnen een wijkcoöperatie, die we in 2023 oprichten. Het mee-investeren staat los van het afnemen van stroom van Buren van Bliek.
Stap 3 – Slimst : slimme technologie
Daarnaast werken we aan slimme technologie, waarmee het verbruik van de bewoners kan worden gevolgd. Op deze manier kan de eigen lokaal opgewekte energie steeds slimmer worden ingezet. De gebruikers bepalen zo straks zelf of en hoeveel stroom ze nodig hebben, om hun lampen te laten branden, hun mobiel op te laden of om een wasje te draaien. Op elk moment van de dag. Daarmee besparen de Buren van Bliek geld en energie.