Stroom van het zonnedak van Bliek

Buren van Bliek is een coöperatief energiebedrijf dat elektriciteit levert aan bewoners en andere gebruikers in Hart van de Waalsprong. Met Bliek bouwen we aan een nieuwe energievoorziening, die past bij de nieuwe wijk.

Inwoners en bedrijven in Hart van de Waalsprong kunnen een contract afsluiten en elektriciteit afnemen van Buren van Bliek. De stroom komt voor een belangrijk deel van de 1200 zonnepanelen op het parkeerhuis Bliek, dat sinds begin 2023 stroom opwekt. Met de stroom die we opwekken kunnen we in totaal zo'n 150 woningen van stroom voorzien. Op dagen dat de zon niet schijnt, of als meer stroom nodig is, kopen we dit in via andere lokale duurzame bronnen. Zo zijn gebruikers altijd verzekerd van stroom.

Daarnaast ontwikkelen we een buurtbatterij. Hierin kan op zonnige dagen het teveel aan energie worden opgeslagen. Zo kunnen we steeds meer stroom van het zonnedak zelf gebruiken. Ook werken we aan slimme technologie, waarmee het verbruik van de bewoners kan worden gevolgd. Op deze manier kan de eigen lokaal opgewekte energie steeds slimmer worden ingezet. De gebruikers bepalen zo straks zelf of en hoeveel stroom ze nodig hebben, om hun lampen te laten branden, hun mobiel op te laden of om een wasje te draaien. Op elk moment van de dag. Daarmee besparen de Buren van Bliek geld en energie.

Samenwerking Hezelaer Energy

Buren van Bliek werkt samen met energiebedrijf Hezelaer Energy. Dit bedrijf heeft de vergunningen die nodig zijn om elektriciteit in Nederland te kunnen leveren. Voor Buren van Bliek is de afspraak dat Hezelaer Energy extra energie voor de wijk levert, op momenten dat het zonnedak op het parkeerhuis onvoldoende elektriciteit opwekt om aan de vraag te voldoen. Je energierekening bestaat (naast beheerskosten) uit een vaste prijs voor zonnestroom en een flexibele prijs voor de energie die extra nodig is. Hezelaer Energy verzorgt de backoffice voor Buren van Bliek. Een actueel overzicht van de energietarieven vind je op de website van Hezelaer Energy .