Slimme energie voor slimme buren

In Hart van de Waalsprong ligt een onontdekte bron. Een ruwe diamant die van de inwoners kan worden. Het gaat om het zonnedak op het parkeerhuis Bliek, midden in de wijk die op dit moment wordt gebouwd in Nijmegen-Noord. Deze bron van energie kan bijdragen aan jarenlang woonplezier. Wiek-II ontwikkelt het project, samen met Buren van Bliek.

Altijd goeie energie

Bliek is het begin van een nieuwe energievoorziening, die past bij een nieuwe wijk. Met de zonnepanelen op het parkeerhuis kan een groot deel van de woningen in de wijk van stroom worden voorzien. Op zonnige dagen gaat het teveel aan energie in een buurtbatterij. De batterij verwachten we in de loop van 2023 te kunnen realiseren. Bij meer vraag kopen we groene energie in. Zo zijn de wijkbewoners het hele jaar door verzekerd van genoeg stroom in huis. Ook als de zon niet schijnt. Lijkt je dat wat, energie uit je eigen wijk, dan sluit je een elektriciteitscontract af bij Buren van Bliek.

Slim, slimmer, slimst

Bliek heeft nog meer in petto. Door het verbruik van de bewoners goed te volgen, kan de energie steeds slimmer worden ingezet. Zo bepaal jij als inwoner straks zelf of en hoeveel stroom je nodig hebt. Om je lampen te laten branden, je mobiel op te laden, je elektrische fiets of om een wasje te draaien. Op elk gewenst moment van de dag. Of je nou thuis bent, op het werk, of onderweg: de Buren van Bliek gebruiken hun energie op het slimste tijdstip. Zo bespaar je energie én houd je je energierekening in de hand.

Regie voor bewoners

Inwoners van Hart van de Waalsprong kunnen mede-eigenaar worden van de zonnepanelen, door vanaf 2023 lid te worden van de nieuwe wijkcoöperatie Buren van Bliek. Elke buur krijgt groene stroom, direct van de bron in zijn of haar huis. De Buren van Bliek beslissen samen mee over de energieprijs. Zo houden zij grip op hun energierekening en weten ze zeker dat hun energie goed spul is: schoon, lokaal opgewekt, in lokale handen en slim gebruikt op het juiste moment. Buren van Bliek - en niemand anders - hebben regie over hun eigen energie.

Stap voor stap steeds slimmer

Om de nieuwe energievoorziening te bouwen, nemen we de tijd. De eerste stap is gezet met de bouw van het zonnedak op het parkeerhuis najaar 2022. De zonnepanelen wekken sinds begin 2023 stroom op. Precies op tijd om jouw nieuwe woning van elektriciteit te voorzien. Kies jij voor energie met een goed gevoel, dan sluit je een energiecontract af bij Buren van Bliek. Samen werken we zo toe naar een superslim energiesysteem in 2024. De stappen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Slimme buren kiezen slimme energie. Meld je aan!

Ga jij in Hart van de Waalsprong in Nijmegen wonen en heb je interesse in energie van Buren van Bliek? Blijf op de hoogte, meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Heb je een vraag over Buren van Bliek? Kijk bij Vraag & Antwoord of stuur ons een bericht.